Konutun Gerçek Değeri Nasıl Belirlenir
Konut almaya karar vermek ve konut seçimi yapmak hayatımızda zor kararlar arasında yer alır. Konut almaya karar verdikten sonra konuta ilişkin kriterleri iyice belirlemek gerekir. Konut araştırmasını da bu kriterlere göre yapmak karar verme aşamasında bir nebze kolaylık sağlayacaktır. Diğer hallerde ciddi bir kafa karışıklığına yol açarak karar vermeyi oldukça zorlaştıracaktır. Karar verme aşamasında sakin olunmalı panik yapılmalalıdır. Her şeyden önce, mekan fiyat vs olarak konutun sizin kriterlerinize uygun olup olmadığının iyice denetlenmesi gerekir.
Konut almaktaki amacınızın da iyi belirlenmesi lazım. İkamet etmek için mi konuta ihtiyaç duyuyorsunuz yoksa yatırım amaçlı mı alınıyor bunu en başından belirlemek gerekir.
1-Bölge Seçimi
Konut ararken bölge seçimine karar vermek gerekecektir. İş yerine yakınlığı, bütçeye uygun çevre, aile yakınlarına yakınlığı gibi kriterleri iyice belirlemek gerekecektir. Bunun yanı sıra o bölgede yaşamak sizi mutlu edecek mi bu da düşünülmesi gerekenler arasında yer alır.
2-Toplu Taşımaya Yakınlığı
Eğer özel araç sahibi değilseniz, toplu taşıma araçlarını kullanıyorsanız seçtiğiniz konutun toplu taşıma araçlarının duraklarına yakınlığını özellikle kontrol etmelisiniz. Olabildiğince de yürüme mesafesi olanlarını tercih etmelisiniz.
3-Hangi Kat ve Hangi Cephe
Konut alıcıları hangi kat olduğuna da çok önem verirler ve en çok tercih edilenler ise ara katlardır. Cephe olarak da caddeye bakan taraf ya da güney tarafı tercih edilmektedir. Konutun hangi katta olduğu ve hangi cepheye baktığı konutun fiyatının belirlenmesinde de önemli kriterler arasında yer alır.
4-Oda Sayısı ve Metrekare
Konutun oda sayısından daha önemli unsur ise kaç metre kare olduğudur. Kimi durumlarda 3+1 olarak geçen daireler oldukça küçük olabiliyor ya da 2+1 daireler standarttan daha büyük olabiliyor. Bunların sağlıklı bir şekilde belirlenmesi ve tespit edilmesi gerekir. Bunu yaparken de belediyeye giderek proje üzerinden sorgulama yapılabilir.
5-Ekspertiz Değeri
Bunu tespit ederken, emsal konutlara göz atmak yerinde bir karar olacaktır. Aynı bölge ve benzer özelliklere sahip diğer konutların fiyatlarının karşılatırılması gerekecektir. Konutun kimi yerlere yakınlık ya da uzaklığı da fiyatını belirleyen unsurlar arasında yer alır.
6-Arsa Hisse Oranı
Alınması gereken konutun tapu üzerindeki hissesinin ne kadar olduğu iyi araştırılmalıdır. Konutta oturanların dışında arsa hisse sahibi olup olmadığı da incelenmelidir. Kimi durumlarda sözgelimi 10 dairelik bir apartmanda 12-15 hisse sahibi çıkabilmektedir. Böyle durumların önüne geçilebilmesi için detaylı bir biçimde araştırılmalıdır.
7-Kira Geliri Üzerinden Değer Tespiti
Alınacak konutun kira geliri olarak sahibine kazandıracağı tutarın bugünkü değeridir. Kira getirisi yüksek olan bölgelerden alıncak konutlarda değer artışı da ona göre daha fazla olacaktır. Alınacak konutun kira olarak amortisi için 18 yıl baz olarak alınmaktadır. Bu da alınmak istenen konutun değerini ortaya çıkarmaktadır.
8-İskan Durumu
Satın alınmak istenen konutun oturma izni müteahhit tarafından alınmış mı bunun araştırılması gerekir. Eğer alınmamış ise ilerleyen dönemlerde çıkabilecek türlü borçların muhatabı siz olabilirsiniz. Binanın tamamen bitmiş oturulabilir hale gelmiş olması durumunda iskan belgesi yani oturma izni belediye tarafından verilmektedir.