Kiralamada Tarafların Bilmesi Gerekenler

Kiralamada Tarafların Bilmesi Gerekenler

Gayrimenkul kiralama durumlarında tarafların hak ve yükümlülüklerini Türk Borçlar Kanunu’na göre kira kontratı düzenler.  Kira kontratı her iki taraf için de en önemli detayları içinde barındırır. Kira bedeli, depozito, evde bulunan demirbaş eşyalar, evin kullanım biçimine dair özel şartlar bu kontratta yer almalıdır. Diğer bir konuda kontratın belli bir dönem için yapılıp yapılmadığıdır.

Belirlenmiş Süreli Kontratlarda Tahliye

Eğer kontrat belirli bir süreci kapsıyorsa, kira yenileme dönemi geldiğinde TÜFE oranında kira artışı yapılarak yenilenir ve böylelikle  bir yıl daha uzar. Eğer kiracının evden çıkmak gibi bir niyeti varsa bunu 15 gün öncesinden ev sahibine bildirmesi gerekir. Kiraya veren kişinin “sözleşme süresinin sonuna gelinmesi” gibi bir gerekçeyle tahliye istemesi mümkün değildir. Ancak kira veren, kendisinin, eşinin, alt ya da üst soyundan birinin konuta ihtiyacı olması halinde, sözleşme tarihinin bitiminden 1 ay süre içinde tahliye davası açabilir.

chicago

Belirlenmemiş Süreli Kontratlarda Tahliye

Kontratta belirlenmiş  bir  süre tanımı yapılmamışsa taraflardan herhangi birinin de bildirimde bulunmaması halinde otomatik olarak uzar. Bildirim yapılmamış ve kiracı evi boşaltmak istemiş ise bu durumda ev sahibine kira talebi hakkı doğmaktadır. Ev sahibinin tahliye istemesi için de yine kendisinin, eşinin, üst ya da alt soydan  birinin konut ihtiyacı olması gerekmektedir. Eğer böyle bir durum varsa bir ay içinde tahliye davası açabilir.

Hangi Durumda Kiracı Evden Çıkarılabilir

Kiracıların üstünde durduğu bir konu da ev sahibinin aniden “evden çıkın” demesidir. Evin satılacağı ifadesi sıklıkla karşılaşılan bir durumdur ancak bunun yasada bir karşılığı yoktur. Ev satılacaksa da içinde kiracı varken de satılabilmektedir. Ancak bu durumda da evin sahibi, kendisi, eşi, alt ya da üst soyunun konuta ihtiyacı olduğunu belirterek tahliye davası açabilir.

Tartışmaya Katıl

Compare listings

Karşılaştırmak